reklama
kategoria: Ekologia
25 sierpień 2025

Polska piątym największym producentem żywności w UE

zdjęcie: Polska piątym największym producentem żywności w UE / fot. PAP
fot. PAP
Polska w 2024 roku uplasowała się na piątym miejscu pod względem wartości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej - poinformował Instytut Ochrony Środowiska. Eksperci zwrócili uwagę, że w Polsce rocznie wyrzuca się ok. 4,8–5 milionów ton jedzenia.
REKLAMA

W poniedziałek, 25 sierpnia, obchodzony jest Dzień Polskiej Żywności. Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy w opublikowanym z tej okazji raporcie podkreślił, że polska żywność to nie tylko bogactwo smaków i tradycji, ale także ważny element kształtujący naszą odpowiedzialność za planetę.

Zgodnie z raportem IOŚ Polska jest jednym z największych producentów żywności w Unii Europejskiej - w 2024 roku uplasowała się na piątym miejscu pod względem wartości produkcji rolno-spożywczej. Rolnictwo zajmuje 62 proc. powierzchni lądowej kraju, co w ocenie IOŚ czyni je jednym z najważniejszych sektorów gospodarki, ale także obszarem związanym z wyzwaniami środowiskowymi.

Instytut przypomniał, że polska produkcja żywności bazuje na rodzimych surowcach – zbożach, mleku, mięsie, owocach i warzywach – które stanowią podstawę codziennej diety Polaków, ale są też ważnym towarem eksportowym. „Polskie rolnictwo stoi dziś przed wyzwaniami: spadkiem liczby gospodarstw, starzeniem się rolników, koniecznością dostosowania się do zmian klimatu. W odpowiedzi obserwujemy rozwój nowoczesnych technologii ograniczających zużycie wody i nawozów, które mają na celu zmniejszenie wpływu rolnictwa na środowisko, coraz większe zainteresowanie produkcją ekologiczną oraz wdrażanie zasad zrównoważonego rolnictwa” - podkreślili autorzy raportu.

Zgodnie z danymi Krajowego Ośrodka Bilansowania i Zarządzania Emisjami w IOŚ-PIB emisja gazów cieplarnianych z polskiego rolnictwa w 2023 r. wyniosła 9,8 proc. całkowitej antropogenicznej emisji kraju. „Jednak wybierając polskie produkty, nie tylko wspieramy lokalnych rolników, którzy coraz częściej sięgają po rozwiązania ograniczające emisje i dbające o środowisko, ale też zmniejszamy tzw. ślad węglowy w zakresie transportu – krótsza droga »z pola na stół« to mniejsze emisje związane z przewozem” - dodali autorzy publikacji.

W informacji zwrócono uwagę, że Polska należy do krajów o jednym z najniższych poziomów pozostałości pestycydów w produktach rolnych w UE - w Polsce funkcjonują rygorystyczne systemy kontroli, od gospodarstwa, przez przetwórstwo, po handel detaliczny, które gwarantują konsumentom bezpieczną żywność.

Zdaniem ekspertów Instytutu problemem w Polsce pozostaje marnowanie żywności. Według danych IOŚ, w Polsce rocznie wyrzuca się 4,8–5 milionów ton jedzenia, co oznacza średnio 126 kilogramów na osobę. Konsumenci odpowiadają więc za ponad 60 proc. strat, podczas gdy produkcja i przetwórstwo – za 30 proc. Strata ekonomiczna z tego tytułu jest szacowana na ok. 3 tys. zł rocznie w przeciętnej rodzinie.

W ocenie Instytutu świadomość konsumentów jednak stopniowo rośnie, a coraz więcej osób deklaruje, że stara się kupować rozsądniej i przechowywać jedzenie tak, by nie trafiało do kosza.

„Polska żywność wyróżnia się na tle Europy nie tylko skalą produkcji, ale też wysokimi standardami jakości i bezpieczeństwa. To nasz wspólny zasób, którego rozwój powinien iść w kierunku zrównoważonego rolnictwa, ograniczania strat i wspierania lokalnych producentów. Dzięki temu polska żywność może pozostać nie tylko symbolem tradycji, ale także gwarancją zdrowia i stabilności dla przyszłych pokoleń” - podsumowali autorzy publikacji. (PAP)

fos/ mmu/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
pogoda Strzelce Krajeńskie
10.2°C
wschód słońca: 05:56
zachód słońca: 20:02
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Strzelcach Krajeńskich